Een goede verlichting is erg belangrijk in huis. Het zorgt niet alleen voor een goede sfeer, maar het is ook noodzakelijk om alles goed te kunnen zien. Je kunt je eigen persoonlijke uitstraling geven aan je woning door lichtpunten op een specifieke plek te zetten en de ruimte echt te benutten. Een van de veel gebruikte termen als het gaat om verlichting in de woning, zijn de zogenaamde plafonnières maar wat zijn plafonnière nu eigenlijk? Is dit niet hetzelfde als een gewone plafondlamp? 

Verwarring over het woord

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom er zoveel verwarring is omtrent het woord plafonnière en plafondlamp. Sommige mensen denken namelijk dat het voor plafonnière niet anders is dan een geheime term voor de gebruikelijke plafondlamp. Ze denken dat het woord meer gebruikt wordt om de plafondlampen meer te kunnen verkopen. Dit klopt echter van geen kant! Het is niet vreemd dat er deze verwarring is. De woorden zijn namelijk direct aan elkaar gerelateerd. Toch is het goed om het verschil te weten tussen een plafondlamp en een plafonnière. 

Een plafonnière is een plafondlamp

Er is een wezenlijk en serieus verschil tussen een plafondlamp en een plafonniere. Een plafonnière is namelijk een type lamp. Net zoals een hanglamp of een kroonluchter. Alle drie de zojuist genoemde voorbeelden zijn allemaal plafondlampen, maar er is maar één plafonniere. De vuistregel is elke plafonniere is een plafondlamp, maar niet elke plafondlamp is een plafonniere.

De plafonniere kenmerkt zich door een vlak oppervlak wat met doorgaans 3 kleine pootjes wordt bevestigd. Eerst zag je plafonnières in de toiletten en badkamers, maar tegenwoordig zie je ze steeds vaker ook in woonkamers of andere ruimtes. Ze zijn ideaal om de sfeer te geven die passen bij een landelijk, industrieel, klassiek of modern interieur. 

Hopelijk hebben we je in deze blog wat meer informatie kunnen geven. Heb je toch nog vragen of onduidelijkheden over diverse soorten lampen of plafondlampen? Dan adviseren wij je om contact op te nemen met specialist op het gebied van plafondlampen.