Bij het aanschaffen van een tweedehands heftruck is het belangrijk om een aantal zaken te controleren voordat je over gaat tot kopen. Vergelijk van tevoren de verschillende merken en modellen; hierdoor krijg je inzicht in eventuele mankementen. Belangrijk is dat er een onderhoudsplan aanwezig is, aangezien dit vaak duidt op een heftruck in goede staat. In dit blog lees je op welke punten je moet letten bij het kopen van een tweedehands heftruck.

Onderhoudshistorie van de heftruck

Het kopen van een tweedehands heftruck lijkt op dat van een auto: de betrouwbaarheid van het product dat je koopt valt of staat bij het onderhoud dat je toekomstige aankoop heeft gehad. Elke heftruck moet beschikken over een uitgebreide onderhoudshistorie en onderhoudsplan. Hierin staat wat er in het verleden precies aan onderhoud is gedaan wat er is gerepareerd. Ook toekomstige periode keuringen staan erin vermeld. Alleen een gecertificeerde keurmeester mag een heftruck keuren. Een heftruck die meer dan 1400 uur per jaar wordt ingezet moet minimaal één keer per jaar gekeurd worden: dit moet dus ook terug te vinden zijn in het onderhoudsplan.

Gebruikte materialen

De buitenkant van de heftruck moet er nog netjes uit zien: geen barsten aan de zijkanten of gebogen en/of loszittende onderdelen. Mocht dit wel het geval zijn, dan moet hier iets over vermeld staan in het onderhoudsboekje. Verder moet de heftruck voorzien zijn van een toeter en moet er een stroomonderbreker aanwezig zijn.

Banden en snelheid

De snelheid van een heftruck hangt af van meerdere factoren, waaronder: de conditie van de ondergrond en de soort banden die het apparaat gebruikt. Heftrucks met massieve banden hebben een maximale snelheid van slechts 6 kilometer per uur, terwijl heftrucks met luchtbanden maar liefst 16 kilometer per uur mogen. Achteruitrijden gebeurt altijd stapvoets. Verder heeft niet elke heftruck een geluidssignaal bij het achteruit rijden. Dit signaal kan goed van pas komen bij onoverzichtelijke situaties.

Heb je een geschikte heftruck gevonden en gaat je personeel er mee aan de slag? Let er op dat het verplicht is om je collega’s eerst een heftruckcertificaat te laten halen.