De huizenmarkt is tegenwoordig chaotischer dan ooit. De prijzen zijn torenhoog en het aanbod is minimaal. Menig mens krijgt al stress bij de gedachte van een huis kopen. Helaas is het voor sommige de realiteit en wagen zij zich eraan om een huis te kopen. Bij het kopen van een huis komen een aantal dingen kijken.

De makelaar

Als eerste moet er een makelaar gevonden worden. Maar hoe herken je een goede makelaar? Een van de eerste stappen is kijken of de makelaar aangesloten is bij een branchevereniging. Deze makelaars werken met consumentvriendelijke voorwaarden. Verder is het van belang dat de makelaar goed omgaat met privacy en de ISO 22701 toepast. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat al jouw gegevens op een juiste manier bewaard worden. Als laatste is het belangrijk om te weten dat makelaarstarieven vrij zijn. Deze tarieven zijn open voor onderhandeling, wat ook wel courtage wordt genoemd.

Het huis

Zodra je een makelaar hebt gevonden, is het tijd voor de volgende stap: het zoeken van een huis. De makelaar zal je hier voornamelijk mee helpen, maar het is ook belangrijk om je eigen eisen te benoemen. Zorg dat het duidelijk is voor jouw makelaar waar je naar opzoek bent en wat de echte no-go’s zijn. Neem echter wel in je achterhoofd dat het doen van concessies er ook bij hoort; met deze krappe huizenmarkt is het namelijk lastiger om voor iedereen het perfecte plaatje te vinden. Wel moet het huis aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Het toepassen van ISO 9001 tijdens het bouwproces zorgt ervoor dat de kwaliteit wordt gewaarborgd. 

Handel snel    

Als laatste is het belangrijk dat er snel gehandeld wordt. Met de krappe woningmarkt zijn er veel kopers voor enkele huizen. Buiten het fenomeen ‘overbieden’ zal snelheid ook een belangrijke rol spelen. Zorg er daarom voor dat je snel een bod uitbrengt op jouw droomhuis en niet te lang blijft twijfelen over kleine details. Dit neemt niet weg dat het belangrijk is om een weloverwogen keuze te maken en niet zomaar zoveel geld uit te geven aan iets waar je niet zeker van bent. Echter, zodra je weet dat dit het huis is dat je wilt, kan je dit maar beter zo snel mogelijk laten weten.