Als je boot onder water ligt en zodanig beschadigd is dat je er niet meer mee kunt varen dan moet je je boot zo snel mogelijk laten afvoeren. Een boot die onder water ligt kan namelijk vloeistoffen lekken die schadelijk zijn voor het milieu. Wacht je er te lang mee, dan kun je een boete krijgen. Hier lees je hoe je gezonken boot kunt laten recyclen.

Hoe kan een boot zinken?

Een boot kan zinken of onder water komen te staan als er een gat in de romp is ontstaan. Dit kan gebeuren door een aanvaring met een andere boot, of iets in het water dat tegen de romp is aangekomen. Een boot kan slagzij maken en daardoor uiteindelijk zinken.  Een boot kan ook water maken doordat deze te zwaar beladen, bijvoorbeeld als er teveel mensen aan boord zijn of door te hoge golven. Daarnaast kan een boot zinken als deze beschadigd is doordat hij te lang in het water heeft gelegen. 

Bruikbare onderdelen

Bijna alle boten hebben bruikbare onderdelen. Je gezonken boot afvoeren naar een sloperij betekent dat ongeveer 85% van de onderdelen hergebruikt kan worden. In veel gevallen is je boot recyclen en hergebruiken een goed idee. Het afvoeren kan vaak helemaal gratis omdat er nog zoveel onderdelen aan de boot zitten die verkocht kunnen worden, dat het grootste gedeelte van de kosten voor het afvoeren en slopen gedekt zijn. 

Materialen scheiden

Bij een botensloperij worden alle materialen gescheiden en worden de normen en richtlijnen gehanteerd. Op de meeste locaties worden hout, polyester, metaal en bouw- en sloopafval gerecycled. Op deze manier kan je boot op een milieuvriendelijke manier gerecycled worden zonder schade aan te brengen aan de natuur. Zowel kleine boten als boten tot wel 10 meter kunnen worden gerecycled.