Of je je nu zelfverzekerd genoeg voelt om een project waar elektriciteit bij komt kijken zelf aan te pakken, of je vindt dat het tijd is om de experts in te schakelen, hier zijn een paar veiligheidstips voor elektriciens die je zult willen volgen.

Raak NOOIT onder spanning staande elektrische circuits aan

Oké, dat is nogal voor de hand liggend. Het is zoiets als een bergbeklimmer vertellen dat hij “niet mag vallen”.  Maar de realiteit van de situatie is dit: het aanraken van een onder spanning staande draad kan je werkelijk doden. Onthoud dus deze essentiële veiligheidstip, want hij kan je leven redden.

Ga er ALTIJD van uit dat alle elektrische apparaten onder spanning staan

Om er zeker van te zijn dat je tip #1 perfect opvolgt, moet je altijd, altijd, altijd de stroombron loskoppelen voordat je onderhoud of reparaties aan elektrische apparatuur uitvoert. Dat betekent de stekker van het apparaat uittrekken, de zekering verwijderen, of de schakelaar op het elektrische paneel omdraaien.

HERINNERING om elektricien veiligheidsuitrusting te dragen

De handvatten van je gereedschap en apparatuur mogen geen elektriciteit geleiden. Eigenlijk wil je alles wat elektriciteit geleidt vermijden als je met elektrische apparatuur werkt. Gebruik geen metalen potloden of linialen en draag nooit ringen of metalen horlogebandjes.

Als het nodig is om apparatuur met een stekker aan te pakken, volg dan zeker deze stappen:

– Zorg dat je handen droog zijn

– Draag niet-geleidende, elektrische veiligheidshandschoenen

– Draag veiligheidskleding voor elektriciens

– Draag elektricien veiligheidsschoenen met geïsoleerde zolen

En als je met elektrische apparatuur werkt, draag dan nooit losse kleding of stropdassen.

GEBRUIK Veilige Werkpraktijken

Werk, wanneer je kunt, met slechts één hand en houd je andere hand uit de buurt van alles wat elektriciteit kan geleiden. Als beide handen in de buurt van de elektriciteit zijn, vergroot je de kans op het vormen van een “lus” en die kan stroom door je borstkas laten lopen.

Vermijd het plaatsen van elektrische apparatuur waar condensvorming waarschijnlijk is, zoals in koude kamers. Als je apparatuur in dat soort ruimtes hebt staan, monteer ze dan verticaal zodat condens zich niet ophoopt. Als er vloeistof op je apparatuur gemorst wordt, ruim die dan pas op NADAT je de stroom uitschakelt of de stekker uit het stopcontact haalt.

– Hanteer geen elektrische apparatuur als je nat bent, transpireert of op een natte vloer staat.  

– Als je een tinteling voelt als je een apparaat aanraakt, koppel het dan los en repareer het.

– Zorg dat alle elektrische contacten en geleiders goed afgedekt zijn, zodat niemand ze per ongeluk kan aanraken.

– Als je elektrische apparatuur moet aanraken, gebruik dan de rug van je hand. Als je een schok krijgt, trekken je spieren samen, maar je houdt de apparatuur tenminste niet vast.

Laat NOOIT brandbare vloeistoffen in de buurt van elektrische apparatuur

Nog zo’n voor de hand liggende veiligheidstip voor elektriciens, we weten het. Maar je moet altijd extra aandacht besteden aan alle soorten brandgevaar die zich rond je stopcontacten, circuits, en apparaten kunnen bevinden.

Tip: Elektricien Heerhugowaard – Stroommannen Elektrotechnisch installatiebedrijf

Elektricien veiligheidskleding: Do’s & Don’ts

– DO Draag vlamwerende kleding

Vlamwerende kleding is een prima manier om je tegen vonken en andere elektrische brandgevaren te beschermen. Je zult deze kleding waarschijnlijk niet per se kopen of gebruiken, tenzij je serieus werk doet. Als je echter toch Vlamwerende kleding koopt. Dan moet je het goed gebruiken.

Bijvoorbeeld: Als je Vlamwerende kleding draagt maar die bedekt met een jas die niet Vlamwerend is, ben je niet “echt” beschermd.

Als je veel in de kou werkt, ga dan vooruit en investeer in Vlamwerende bovenkleding.

– Draag geen Polyester of Synthetische T-shirts onder Vlamwerende kleding

Zeker, ze helpen tegen vocht, maar ze zijn niet vlamwerend. Als er brand ontstaat, kunnen ze aan je huid smelten.

– Stop de staart van je overhemd wel in

Terwijl je Vlamwerende kleding draagt, kunnen, als je hemd niet goed ingestopt is, hitte en vlammen onder de onderkant ervan door reizen en grotere verwondingen veroorzaken. Men heeft Vlamwerende kleding met lange hemdstaarten om dit te voorkomen.

– Rol je mouwen niet op

Jezelf bedekken met Vlamwerende kleding maar je armen bloot laten heeft niet veel zin, toch? Houd je armen beschermd!

– Veiligheid van elektriciens is essentieel voor iedereen

Professionele elektriciens volgen deze regels om tijdens het werk brand, schokken en de dood te helpen voorkomen. Je hoeft echter geen professional te zijn om deze tips te kennen. In feite wil je, als je met elektrische apparatuur werkt, deze tips ook correct opvolgen om mogelijke gevaren te vermijden.

Hoewel er “een paar” elektrische klussen in huis zijn die je misschien zelf kunt doen, is het ALTIJD beter om een expert te raadplegen voor je aan de slag gaat.

Een erkende elektricien kan het probleem beoordelen en je de juiste oplossing bieden tegen een betaalbaar tarief. Een vakman inhuren is de beste manier om tot de bron van het elektrische probleem door te dringen en het voorgoed te verhelpen, zodat het geen andere problemen veroorzaakt of na verloop van tijd verergert.