Wanneer je werkzaam bent in de bouw is het zo dat je wellicht dagelijks wordt geconfronteerd met heel wat harde geluiden. Wanneer deze harde geluiden elke dag opnieuw je gehoor penetreren is het mogelijk dat er op termijn gehoorschade ontstaat. Het spreekt voor zich dat je er graag alles aan zal willen doen om dit te voorkomen. Dat is gelukkig perfect mogelijk. Door de jaren heen zijn er immers verschillende oplossingen op de markt verschenen die gehoorschade kunnen voorkomen. De meest interessante keuze voor mensen die werkzaam zijn in de bouwsector? Dat zijn otoplastieken! Niet voor niets is het gebruik van otoplastieken in de bouw door de jaren heen aanzienlijk populairder geworden.

Wat maakt otoplastieken in de bouw zo interessant?

Dat de populariteit van otoplastieken in de bouw door de jaren heen zo spectaculair is toegenomen is het gevolg van de vele voordelen die eraan verbonden zijn. Wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van otoplastieken kan je dan ook rekenen op deze voordelen:

  1. Het geluid kan worden gedempt tot wel 30 dB(A);
  2. Er kan gebruik worden gemaakt van een speciale filter voor specifieke frequenties;
  3. Het betreft gehoorbescherming op maat waardoor ze erg comfortabel zit;

Het spreekt voor zich dat het belangrijk is dat potentieel gevaarlijke geluiden in de bouw zoveel als mogelijk is kunnen worden gefilterd. Dit gezegd zijnde is het eveneens van belang dat andere geluiden, zoals bijvoorbeeld alarmsignalen wel nog steeds hoorbaar blijven. Dat is lang niet bij alle vormen van gehoorbescherming mogelijk, in tegendeel. Bij de eveneens populaire oorkappen kan je hier bijvoorbeeld alleen maar van dromen. Door gebruik te maken van otoplastieken ben je dan ook steeds verzekerd van een optimale gehoorbescherming terwijl ook de globale veiligheid op de werkvloer niet in het gedrang komt.

Vaak voorzien door de werkgever

Vereisen de werkomstandigheden dat er gebruik wordt gemaakt van bepaalde, beschermende producten op de werkvloer? In dat geval is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om deze te voorzien. Het merendeel van de werkgevers kiezen er met alle plezier voor om gebruik te maken van otoplastieken. Dit niet alleen omwille van het feit dat ze de drager voorzien van een uitstekend draagcomfort, daarnaast is het ook nog eens zo dat otoplastieken in de bouw worden gekenmerkt door een zeer aanzienlijke levensduur. Heeft je werkgever er toch voor gekozen om andere vormen van gehoorbescherming te voorzien? Dan is het mogelijks nog steeds mogelijk om daar even met hem of haar over te praten.

Otoplastieken in de bouw vallen nauwelijks op

Tot slot is het voor veel mensen ook belangrijk dat de gehoorbescherming die ze dragen niet opvalt. Het oog wil namelijk ook wat toch? Ook op dit vlak komen otoplastieken eigenlijk perfect tegemoet aan de vooropgestelde verwachtingen van velen. Deze vorm van gehoorbescherming is dan ook nauwelijks zichtbaar. Valt ze toch op? Dan kan er ook nog altijd worden gedacht dat het gaat om klassieke oortjes die gebruikt worden om naar muziek te luisteren. Dit gecombineerd met het feit dat op maat gemaakte gehoorbescherming uiteraard uitstekend zit zorgt er voor dat otoplastieken in de bouw altijd het overwegen waard zijn.