Een nieuwe badkamer uitkiezen is vaak erg lastig. Er is veel keuze in badkamerspecialisten en ook ieder bedrijf heeft weer verschillende soorten badkamers. Verschillende zaken als budget, ruimte, warmte, ventilatie en sanitair spelen een belangrijke rol bij het kiezen en inrichten van de nieuwe badkamer. Met deze blog willen we je helpen bij de keuze voor een nieuwe badkamer. Door deze 7 tips hopen we de keuze voor een badkamer een stukje eenvoudiger te maken.

Ruimte opmeten

Meet de ruimte die je voor de badkamer hebt goed op voordat je gaat kijken voor een nieuwe badkamer. Natuurlijk is het hierbij van belang om te kijken naar de hoogte, breedte en lengte van de ruimte. Andere afmetingen die belangrijk zijn om mee te nemen zijn deuren, ramen en aansluitingen. Daarnaast raden we het ook aan om rekening te houden met eventuele schuine schachten en daken. Heb je de originele bouwtekeningen nog thuis liggen? Gebruik deze dan, zodat je alle afmetingen direct op papier hebt staan.

Budget bepalen

Niet geheel onbelangrijk is het budget dat je te besteden hebt voor de nieuwe badkamer. Bij het bepalen van het budget is het aan te raden om 10% van het budget te reserveren voor onvoorziene kosten. Mochten bepaalde werkzaamheden of materialen uiteindelijk duurder uitvallen, dan kun je dit deel hiervoor gebruiken. Daarnaast kan het erg veel schelen om een deel van de breekwerkzaamheden of installatie zelf uit te voeren, aangezien alle werkzaamheden bij elkaar vaak net zo duur zijn als de materialen zelf.

Rondkijken en oriënteren

Na het vaststellen van het budget en het opmeten van de ruimte kun je eens gaan rondkijken en oriënteren. Op internet kun je gaan kijken bij websites van badkamerspecialisten. Veel van deze bedrijven hebben een deel van het aanbod op hun website staan. Bij interesse in bepaalde badkamers of sanitair onderdelen kun je eens bekijken of het mogelijk is om de showroom te bezoeken, aangezien veel specialisten in badkamers een showroom hebben.

Veiligheid en comfort

Bij het kiezen en inrichten van de badkamer spelen veiligheid en comfort ook een rol. Je wilt ongelukken voorkomen, terwijl het in de badkamer vaak glibberig kan zijn. Allereerst is het handig om te zorgen voor voldoende bewegingsruimte rond het toilet en in de doucheruimte, zodat je je minder snel kunt stoten aan sanitair. Andere zaken die bijdragen aan de veiligheid zijn douchematten, veiligheidsgrepen en rekjes om douchespullen in te zetten. Met deze rekjes blijft de grond vrij van doucheproducten, zodat je minder snel uit kunt glijden en eenvoudig bij de producten kunt tijdens het douchen en badderen.

Ventilatie

Het ventileren van de badkamer is erg belangrijk. Zo is het mogelijk om de badkamer langere tijd nieuw en mooi te houden. Het openzetten van de doucheruimte of het openen van ramen helpt lang niet altijd, waardoor we het aanraden om een badkamerventilator te plaatsen. Deze ventilator voert vochtige lucht af, waardoor je minder snel last hebt van schimmelvorming en condens.

Verwarming

Een verwarming is vooral tijdens de wintermaanden erg handig. Maak een beslissing of je liever een designradiator hebt of bijvoorbeeld vloerverwarming. Met vloerverwarming heb je in zeer snelle tijd een verwarmde badkamer en zijn de stookkosten over het algemeen ook niet hoog. Het voordeel van een designradiator is dat je er bijvoorbeeld handdoeken op kunt liggen die ook verwarmd worden.

Eenvoudig schoonmaken

Iets anders om rekening mee te houden is de onderhoudsvriendelijkheid van de badkamer. Je wilt natuurlijk niet urenlang bezig zijn met het schoonmaken van de badkamer en heel lastig bij sommige hoeken of achter sommige badkamer onderdelen kunnen. Denk daarom bij het inrichten van de badkamer ook na over de onderhoudsvriendelijkheid van de badkamer- en sanitair onderdelen.

 

Geïnteresseerd in een nieuwe badkamer? Balotti Sanitair & Tegels Apeldoorn is specialist in badkamers, vloertegels, tegels en sanitair. Bekijk de website of bezoek een van de showrooms in Apeldoorn of Itterbeck en laat je inspireren door alle producten en mogelijkheden.