Velen zullen de termen “akoestische absorberende materialen” en “geluidsisolatie” door elkaar gebruiken. Het is goed om het verschil tussen die twee termen te kennen, vooral als je op zoek bent naar een manier om geluidsoverlast tegen te gaan. Het zou namelijk vervelend zijn om veel geld te betalen voor een oplossing, die achteraf helemaal niet blijkt te helpen.

Het verschil is vrij eenvoudig: geluidsisolatie voorkomt dat het geluid door de muren gaat en akoestische absorberende materialen helpen het geluid in de kamer beter te laten klinken. Terwijl akoestische absorberende materialen meestal slechts panelen zijn die op een muur of plafond worden aangebracht, kan geluidsisolatie in de muren worden aangebracht. Er zijn veel bedrijven die zich hiermee bezighouden. Acosorb is bijvoorbeeld een bedrijf dat veel doet met akoestische absorberende materialen, zoals akoestische plafonds.

Hoe geluidsisolatie werkt

Je hebt waarschijnlijk een idee van hoe geluid zich verplaatst. Wanneer een geluid wordt gemaakt, reizen er trillingen door de lucht. Die trillingen worden door je hersenen omgezet naar geluid. Wanneer de trillingen tegen bijvoorbeeld een muur komen, verdwijnen ze niet, maar worden de trillingen weerkaatst.

De trilling wordt niet alleen aan één kant van de muur weerkaatst, wat betekent dat je de geluiden aan beide kanten van de muur kunt horen. Er is een zekere mate van demping en absorptie waardoor het geluid aan de andere kant van de muur zwakker zal zijn, maar het kan nog steeds luid genoeg zijn om mensen in andere kamers te storen.

Je kunt dus waarschijnlijk een van de meest voorkomende methoden van geluidsisolatie raden: het verbeteren van de absorptie- en dempingskracht van de muren. Dit kan betekenen dat ze worden bekleed met schuim of andere isolatiematerialen, om de trillingen te verminderen zodat het geluid niet of minder wordt weerkaatst. Daarnaast kun je ook altijd kiezen voor akoestisch spuitwerk of akoestisch pleisterwerk.