Als je olievaten buiten bewaart brengt dat risico’s met zich mee. Tijdens de zomer, in de volle zon kan de temperatuur in een vat bijvoorbeeld oplopen tot meer dan 100 graden Celsius. In dit artikel leggen we een aantal risico’s uit en hoe je ze minimaliseert door vaten op de juiste manier te bewaren.

Regen na zonneschijn

Door de zon warmt de olie en de lucht in het vat op en zetten zowel de olie als de lucht uit. Daardoor kan een deel van de lucht ontsnappen. Als het vervolgens gaat regenen koelt de olie en de overgebleven lucht weer af, waardoor de inhoud krimpt. Het olievat ademt op deze manier als het ware. Het regenwater wat op het vat blijft liggen kan door het krimpen in het vat, in de olie worden getrokken. Dit kan zelfs voorkomen bij vaten die nog nooit geopend zijn.

Water in de olie

Als er water in de olie zit, zakt het naar de bodem van het vat. Als dit proces zich vaker voordoet en verder vordert, dan kan het vat uiteindelijk vervormen waardoor er olie uit het vat wordt geperst.

Wat kan ik ertegen doen?

Er bestaan diverse oplossingen om voorgaand probleem te voorkomen. Hieronder bespreken we er een aantal:

  • Is een buitenopslag van de olievaten onvermijdelijk? Bewaar de vaten dan horizontaal. Gebruik bijvoorbeeld een vatenkantelaar voor je heftruck, waarmee je snel en eenvoudig je voorraad beheert.
  • Dek je olievaten goed af. Bewaar ze onder een dak en gebruik pallets waar je de vaten

horizontaal op kunt leggen.

  • Met behulp van zogenaamde trommelafdekkingen voorkom je dat er water rondom de opening blijft staan.
  • Kies voor modulaire containers in plaats van vaten.
  • Hanteer de first-in/first-out methode en houd de voorraad zo klein mogelijk. Inzicht in de doorlooptijd is hierbij essentieel.

Om de levensduur van olie en andere smeermiddelen die bewaard worden in vaten te maximaliseren is het raadzaam om ze schoon, koel en droog te bewaren. Idealiter werk je dan met een binnenopslag. Beschik je niet over een binnenruimte? Neem dan bovenstaande adviezen in overweging om te voorkomen dat je olie vervuild wordt.