Hoe je een fruitboom onderhoudt heeft veel invloed op de opbrengst van de boom. Het allerbelangrijkste onderdeel van goed onderhoud is het snoeien van de fruitboom. Verkeerd snoeien kan ontzettend veel invloed hebben op de opbrengst van de boom en de volgende oogst zelfs laten mislukken. Ga je bijvoorbeeld pruimenbomen kopen dan lees je je beter eerst goed in over wat voor verzorging zij nodig hebben. Het beste moment om fruitbomen te snoeien hangt immers af van wat voor soort fruitboom het is. Een pruimenboom kan bijvoorbeeld het beste gesnoeid worden half september direct na het plukken van de pruimen en/of direct na de bloei van de boom.

Zelf aan de slag of hulp inschakelen?

Aangezien het onderhouden en snoeien van fruitbomen zo’n precies werkje is kun je dit misschien beter overlaten aan een gespecialiseerde hovenier of bedrijf dat thuis is in de wereld van fruitbomen. Het is immers een zeer moeilijk klusje om juist te snoeien. Je moet dicht bij de nieuwe knop zitten, maar ook niet te dicht en ook weer niet te ver er vandaan. Dan moet je nog een beetje schuin knippen, het beste met een hele scherpe schaar, maar ook weer niet te schuin. Dan is er nog het verschil tussen de zomer- en wintersnoei. Vooral in de winter mag je niet te vroeg snoeien, wanneer het nog vriest kunnen de wonden invriezen en heeft dit desastreuze effecten op je fruitboom.

Investeren in een betere opbrengst

Zoals gezegd heeft het onderhoud van je fruitboom een zeer groot effect op de opbrengst van de boom. Je zult wellicht denken het inhuren van een hovenier is duur en zal waarschijnlijk meer kosten dan het zal opbrengen. Toch is dit niet waar, wanneer de boom goed onderhouden en gesnoeid wordt zal de opbrengst van de boom veel hoger liggen dan wanneer dit niet goed of zelfs niet gebeurd. Zeker wanneer je het fruit wil verkopen kan het dus van groot belang zijn de bomen goed te onderhouden.

green grass field with red flowers under blue sky during daytime