Veel mensen kiezen nog steeds voor raamkozijnen van hout in plaats van kunststof of aluminium. Naast het feit dat houten kozijnen vaak goedkoper zijn in de aanschaf, hebben ze ook een authentiekere uitstraling die veel mensen aanspreekt. Echter, de kozijnen moeten wel goed onderhouden worden om een lange levensduur te garanderen. We hebben een aantal onderhoudstips voor je op een rijtje gezet.

Kwaliteit van de kozijnen is de basis

De levensduur van kozijnen en de mate van benodigd onderhoud is voornamelijk afhankelijk van de kwaliteit. Hardhouten kozijnen kunnen bijvoorbeeld 40 tot 75 jaar meegaan, terwijl lagere klassen hout gemiddeld maar 15 tot 25 jaar meegaan. Daarnaast maakt het ook verschil of de kozijnen uit meerdere stukken getimmerd zijn, of door een professionele machinaal houtbewerker in elkaar gezet zijn. Kwalitatief mindere kozijnen slijten sneller en vergen meer onderhoud.

Verf is niet alleen voor de sier

Houten kozijnen zullen gemiddeld  iedere 10 à 15 jaar opnieuw geschilderd moeten worden. Dit is niet alleen om de uitstraling te verbeteren, maar ook om de levensduur te vergroten. Verf dient immers als een beschermlaag tegen vocht. Houd bij het schilderen rekening met de kleur van de kozijnen. Een donkere kleur neemt meer warmte op dan een lichte kleur. Daardoor zet het hout sneller uit en ontstaan makkelijker scheurtjes. Dat gaat gepaard met een kwetsbaarheid aan het hout en natuurlijk een mindere uitstraling. In het kort een paar tips voor het schilderen van je kozijnen:

  • Schilder alleen als het hout droog is. Het liefst is het buiten tussen de 10 en 20 graden.
  • Ontvet de kozijnen voordat je gaat schuren.
  • Schuur altijd in de richting van de houtvezels en zorg dat de oude verflaag volledig weg is.
  • Vul de gaten en spleten met een voegmiddel wat geschikt is voor buiten.

Niet alleen het hout schoonmaken

Het is belangrijk om minstens een keer per jaar onderhoud te plegen aan je kozijnen. Eerder noemden we al het hout wat uit kan zetten en krimpen door de temperatuurverschillen. Daardoor ontstaan er scheurtjes in het hout waar vuil in gaat zitten. Als je dit niet schoonmaakt kunnen de kozijnen verder beschadigd raken. Daarnaast moet je de scharnieren een of twee keer per jaar behandelen met een smeermiddel. Gebruik een teflonspray in plaats van olie, want dat trekt juist vuil aan! We raden ook aan om de kitranden te controleren.