Raamdorpels zijn erg functioneel en onmisbaar in iedere woning. Regenwater en meekomend vuil lopen door een raamdorpel niet rechtstreeks op de gevel, maar stromen via de raamdorpel naar beneden. Kortom, onmisbaar bij een huis. Alleen hoe weet je welke raamdorpel je moet kiezen? In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende soorten raamdorpels die er zijn.

Materiaal

Raamdorpels worden gemaakt uit verschillende materialen. Een raamdorpel kan gemaakt zijn van bijvoorbeeld kunststof, steen of beton. Je persoonlijke voorkeur speelt natuurlijk mee bij de keuze van het materiaal. Naast de persoonlijke wensen is het ook van belang om je soort woning mee te laten tellen bij deze keuze. Bij een wat oudere woning passen traditionele raamdorpelstenen bijvoorbeeld beter bij het huis dan aluminium raamdorpels. Verder is het ook belangrijk om te kijken naar het materiaal van de kozijnen. Bij kunststof kozijnen is het zo dat kunststof raamdorpels zorgen voor een mooie eenduidige look.

Kleur

De mogelijkheden voor wat betreft kleuren zijn eindeloos bij raamdorpels. Je kunt hierbij denken aan blauw, zwart, bruin, grijs, wit, antraciet, groen, donkerblauw, donkergroen, geel, lichtroze of rood. Het verschilt per bedrijf welke kleuren zij in het assortiment hebben. Dit heeft te maken met de merken raamdorpelstenen. Ieder merk heeft een eigen assortiment met eigen kleuren. Bepaal aan de hand van je eigen woning welke kleur raamdorpels het beste passen bij de uitstraling van de woning. Op basis hiervan kun je opzoek naar een bedrijf dat deze kleuren raamdorpels levert.

Afmetingen

Naast het materiaal en de kleur heb je ook vaak nog een ruime keuze qua afmetingen van de raamdorpel. Veel kleuren zijn verkrijgbaar in standaard maten, maar ook in speciale maten. Het is daarom handig om de maten qua lengte, breedte en dikte bij het huis op te meten, zodat je niet op bezoek gaat bij een raamdorpel leverancier en erachter komt dat zij de benodigde maten raamdorpels niet leveren.