De aanschaf van een nieuwe matras is een aanzienlijke investering. Maar verzorg je het matras goed, dan kan hij zeker een goede tien jaar meegaan. Daarom is het van vitaal belang dat je goed op jouw matras let, bijvoorbeeld je 80×200 matras, om de levensduur te verlengen en slijtage te verminderen.

Levensduur matras

Nadat je hebt geïnvesteerd in een goede matras, zul je waarschijnlijk verwachten dat het een comfortabele slaap voor vele jaren zal bieden. Een typische matras is bedoeld voor een levensduur van vijf tot tien jaar (uitzonderingen daargelaten). In deze blog lees je een aantal uitstekende manieren om je matras zo lang mogelijk mee te laten gaan.

Tip 1: Gebruik een matrasbeschermer

Een matrasbeschermer is misschien wel het belangrijkste accessoire voor je matras. Er lijkt echter veel verwarring te bestaan over wat een matrasbeschermer eigenlijk doet. Matrasbeschermers passen over de bovenkant van het matras; vaak stop je de rekbare zijkanten onder de matras om te voorkomen dat het matras beweegt.  Een matrasbeschermer heeft vier belangrijke functies wanneer deze op een matras wordt geplaatst:

  • Het matras blijft (langer) schoon
  • Het matras blijft langer in een “als nieuw” conditie
  • Het helpt huisstofmijten te voorkomen

Tip 2: Kies voor een natuurlijke matras

Als je de levensduur van het matras echt wilt verlengen, raden we aan een matras aan te schaffen dat geen schuim bevat. Schuim heeft over het algemeen een levensduur van ongeveer 2-5 jaar, afhankelijk van de kwaliteit.

Tip 3: Was het beddengoed een keer per week

Ons lichaam zweet ’s nacht. Vaak produceert het lichaam voortdurend lichaamsolie die op de lakens kan afgeven en in het matras kan wegsijpelen, waardoor vergelende vlekken ontstaan op de plekken waar je het meeste slaapt. Zorg ervoor dat je de lakens minstens één keer per week wast en het beddengoed verschoont om je matras fris te laten ruiken en er fris uit te laten zien.

Tip 4: Niet op het bed springen

We herinneren ons allemaal nog dat we als kind op het bed sprongen en de tijd van ons leven hadden, maar wist je dat het springen op een matras de levensduur verkort? Een binnenveringsmatras werkt doordat er honderden veren in zitten die tijdens het slapen tegen je lichaam aan duwen. Maar als je erop springt, kunnen de veren hierdoor zwakker worden.