Er zijn een aantal types van computergestuurd frezen, elk met specifieke toepassingen en doeleinden, maar hebben allemaal gemeenschappelijke voordelen.

De initiële kosten van deze machines zijn hoger dan die van traditionele machines, maar hun volledige kapitaalkosten worden in korte tijd terugverdiend dankzij een aantal voordelen die computergestuurde freesmachines bieden.

Enkele belangrijke voordelen van computergestuurde freesmachines zijn: superieure automatisering, nauwkeurigheid en flexibiliteit.

Het proces van computergestuurde freesmachines is volledig geautomatiseerd. De behoefte van de operatoren kan tot een minimum worden beperkt of volledig worden geëlimineerd.

Wat de machines in eerste instantie nodig hebben, zijn programmeerinstructies voor de uiteindelijke afmetingen van het product. Uiteraard moet de machine voorzien zijn van voldoende grondstoffen en is de machine ook gevuld met voldoende hoeveelheid olie.

Als de machine aan de behoeften van de machine voldoet, kan deze uren en dagen onafgebroken blijven werken, zodat de machinist andere belangrijke taken kan uitvoeren.

Dit voorkomt ook vermoeidheid van de bediener en er zullen minder menselijke fouten optreden. Ook wordt er continu gewerkt, zonder tijdverlies bij het laden en lossen en wisselen van diensten.

In feite hoeft de bediener geen expert te zijn in de basismachinebediening. Alleen goede programmering en probleemoplossing zijn voldoende voor de gebruiker.

Daarom kan één operator meer dan één freesmachine tegelijk bedienen. In veel gevallen wordt de gehele werkplaats, bestaande uit meerdere computergestuurde freesmachines, door één persoon begeleid en onderhouden.

Hoge precisie en uitstekende afwerking van het oppervlak

Computergestuurde freesmachines bieden zeer nauwkeurig werk dat zeer moeilijk en tijdrovend kan zijn voor mensen. Dit bespaart bewerkingstijd en verhoogt de totale productie.

De mens kan weliswaar precieze klussen produceren, maar na verloop van tijd hebben ze de neiging om vermoeid te raken en kunnen ze de hele werkdag lang niet meer consistent blijven. Computergestuurde freesmachines bieden een constante precisie en productie zonder afwijkingen.

Computergestuurde freesmachines leveren door hun aard zeer nauwkeurige opdrachten op; de enige voorwaarde is dat de machine van hoge kwaliteit moet zijn.

Net als de nauwkeurigheid van het product hangt ook de oppervlakteafwerking sterk af van de vaardigheden van de operator. De operator heeft zijn eigen beperkingen, zoals vermoeidheid en andere menselijke fouten.

Computergestuurde freesmachines zijn niet afhankelijk van de vaardigheden van de operator. Ze hebben de mogelijkheid om zeer nauwkeurige opdrachten en een fijne afwerking te produceren.

Flexibiliteit van de werking

Als u een ander type product wilt maken, hoeft u alleen maar het programma te wijzigen. Dit moet onmiddellijk worden geïmplementeerd en u krijgt de nieuwe klus in de kortst mogelijke tijd en met dezelfde nauwkeurigheid en snelheid geklaard.

Het andere voordeel hiervan is dat er sneller veranderingen plaatsvinden. Computergestuurde freesmachines kunnen zeer eenvoudig worden geconfigureerd en zijn zeer eenvoudig te bedienen.

Er zijn enkele computergestuurde freesmachines die geen bedieners nodig hebben. Deze huidige machines zijn ook uitgerust met het gereedschap waarmee u in geval van nood de mobiele telefoon van uw operator kunt bellen, zoals gereedschapsbreuk, laag oliepeil, einde van de grondstof, enz.

Om deze voordelen te verkrijgen, moet de machine regelmatig goed onderhouden en gesmeerd worden. Als de machine een storing vertoont, moet deze onmiddellijk worden verholpen om grote verliezen te voorkomen.

Bron: Aannemersbedrijf Barendrecht