Wie zijn huis helemaal naar wens wil inrichten kan ervoor kiezen om zelf een kast in elkaar te zetten. Bij de creatie van een kast moet aan een aantal factoren gedacht worden, zoals de kosten, de duurzaamheid van het materiaal, en het design. Zelf een kast maken heeft zijn voordelen: je bent met een gelimiteerd budget niet gebonden aan de standaard IKEA-kast en kunt je creativiteit de vrije loop laten gaan. Met de volgende materialen maakt je voordelig een kast die past in verschillende huishoudens:

IJzerdraad

De meest goedkope en lichte optie om een kast te maken is met ijzerdraad. Het materiaal is makkelijk te verkrijgen en eenvoudig in elkaar te zetten, zelfs voor beginnende klussers. In veel huizen is dit materiaal terug te zien in de keuken, slaapkamers en kinderkamers. Er zitten helaas ook nadelen aan het gebruik van ijzerdraad: het materiaal is lastig te bewerken en is niet gemaakt om heel zwaar materiaal te tillen. Wanneer ijzerdraad uit de muur getrokken wordt kan dit leiden tot ongewenste gaten in de muur. Ondanks de nadelen is ijzerdraad een praktische en goedkope oplossing om bijvoorbeeld een kledingkast te maken.

Hout

Afhankelijk van het type hout dat je gebruikt kan de kast zeer duurzaam zijn en een grote draagkracht hebben. Het maken van een houten kast vergt echter wel vaardigheden. Het vergt precisie om een kast perfect in elkaar te zetten: een halve millimeter speling kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een la niet past. Ook de afwerking van hout kost veel moeite en tijd.

Melamine

Melamine is een type kunststof die wel de voordelen maar niet de nadelen van hout heeft. Het gebruik is zeer makkelijk: het materiaal hoeft niet geschuurd of op een andere manier bewerkt te worden. Het is daarnaast makkelijk te zagen waardoor je in een handomdraai een mooie, sterke kast in elkaar zet.

Laat je het bouwen van een kast toch liever aan de professionals over? Neem dan eens een kijkje op Kastenn.nl, de onlinekastenwinkel van Nederland.