Als je bij je voordeur of achterdeur een trap hebt van beton, kan het zijn dat deze op een gegeven moment kapot gaat. Beton kan beschadigen en gaan scheuren. Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer repareren, maar hoe doe je dat nu eigenlijk? In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je je betonnen trap kunt repareren. Volg de stappen één voor één en dan moet het helemaal goedkomen. Twijfel je toch over of je het zelf kunt? Dan kun je ook de betonreparatie door een professional laten uitvoeren.

Stap #1: Verwijder kapotte delen

Verwijder met de kapotte stukken van het beton. Dit kun je het beste doen met een hogedrukspuit. Spuit al het losliggende beton in een bepaalde richting uit en verzamel het. Zorg ervoor dat voordat je begint alles zo schoon mogelijk is en dus ook vrij is van zand en losse delen.

Stap #2: Afdekken

Je wil niet op elk onderdeel van je trap nieuw beton hebben. Zorg er daarom voor dat je, net als bij schilderen, goed met tape afdekt waar je geen nieuw beton wil hebben. Het spreekt misschien voor zich, maar het is desalniettemin een erg belangrijke stap om te zorgen voor een mooi resultaat.

Stap #3: Maak de betonmix

Nu is het zaak dat je de betonmix maakt. Zorg ervoor dat je een betontype in huis hebt met minimaal 20.685 kPa en een goed klevende eigenschap. Het beton wordt meestal geleverd in combinatie met een bindmiddel. Hoe het poeder in de cementmixer en voeg beetje bij beetje water toe totdat je een textuur hebt die vergelijkbaar is met pindakaas. Let op: mix enkel een hoeveelheid die je binnen een half uur zult gebruiken.

Stap #4: Breng het beton aan

Gebruik nu een vierkante betonspatel om ervoor te zorgen dat je het beton gelijkmatig verdeeld over het op te vullen oppervlak. Vergeet niet om vooral de gaten en kloofjes te voorzien van extra beton en smeer het vervolgens goed uit.

Stap #5: Een tweede laag

Breng een tweede laag aan nog voordat de eerste laag helemaal is opgedroogd. Voor deze tweede laag meng je extra water met de bestaande betonmix. Zorg ervoor dat het een dikte krijgt die vergelijkbaar is met pannenkoekenmix.

Stap #6: Afwerking

Nog voordat deze tweede laag droog en hard is, dien je de hoeken en vormen te bewerken. Zo ziet je trap er weer uit als nieuw!