Helaas zien we in de bouw ook nog te veel ongelukken gebeuren met brand. Hoewel brand nooit helemaal 100% uitgesloten kan worden, zijn er wel vele maatregelen te treffen om dit risico tot een minimum terug te brengen. In dit artikel zullen we bespreken hoe dit het beste aan te pakken bij specifiek bouwprojecten.

Kennis

In de eerste plaats begint brandveiligheid helemaal met kennis en bewustzijn. Specifiek die van de werknemers. Het is dus zaak om bouw werknemers geregeld bij te scholen wanneer het aankomt op brandveilig werken. Er zijn hier vele middelen voor tegenwoordig. Men kan bijvoorbeeld een cursus van een dag volgen eens in het jaar. En daartussen zou het aanbevolen zijn om eens in de week zelfstandig meer te leren over brandveiligheid. Dit kan o.a. door websites zoals Royal Safety te raadplegen, vind hier de brandveiligheid kennisbank. Hier kan men om de haverklap kosteloze informatieve artikelen vinden die onderrichten in de best practices omtrent brandveiligheid ook specifiek voor de bouw.

Brandveiligheid bewustzijn is niet iets waar je eenmalig een cursus voor volgt en dan de rest van je leven niet meer aan hoeft te denken. Nee, dit is een continue proces.

Brandwachten

Naast het bijspijkeren van de kennis en bewustzijn van werknemers zou het ook aan te bevelen zijn om een brandwacht in te huren bij bouw projecten ter ondersteuning. Een gespecialiseerde brandwacht kijkt toch anders tegen zaken en heeft idealiter decennia lange praktijkervaring. Zo een brandwacht kan men vinden bijvoorbeeld bij RoyalSafety.nl. Het is aan te bevelen voor grotere bouw projecten om meerdere brandwachten in te huren. In sommige gevallen is het ook wettelijk verplicht een brandwacht in te huren, of de verzekering kan er om vragen. Ook in dat geval ben je dan in ieder geval gedekt. Let erop bij het inhuren van een brandwacht dat deze voldoet aan de gevraagde certificering door verzekeraar en overheid. Zo zijn er rijksgediplomeerde brandwachten. Deze vallen te prefereren.