Nu steeds duidelijker wordt wat de gevolgen van klimaatverandering voor onze aarde zijn, probeert iedereen op zijn eigen manier de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het isoleren van je woning is één van de makkelijkste manieren om iets goeds voor het milieu te doen. Isolatie zorgt er namelijk voor dat je woning warmte beter vasthoudt, waardoor je de verwarming minder hoog of überhaupt niet aan hoeft te zetten. In deze blog lees je meer over de verschillende manieren om een dak te isoleren

Plat dak isoleren

Over het algemeen kan een plat dak zowel langs binnen als langs buiten worden geïsoleerd. Het nadeel van langs binnen isoleren is dat er veel woonruimte in beslag neemt. Daarom kan je in dit scenario het best een dun isolatiemateriaal gebruiken. Isoleren langs buiten heeft namelijk als nadeel dat het erg veel werk en daarom duur is. 

Hellend dak isoleren

Wanneer je woning een hellend dak heeft, kan je het isolatiemateriaal het beste langs binnen tegen het dakoppervlak plaatsen. Vaak wordt hier glaswol voor gebruikt. omdat het makkelijk te plaatsen is en als bijkomend voordeel heeft dat het niet alleen thermische maar ook geluidsisolatie biedt. Wanneer je je dak van binnen isoleert, is het isolatiemateriaal nog te zien. Dit dien je natuurlijk goed af te werken.

Zoldervloer isoleren

Wanneer je je zolder niet als leefruimte maar bijvoorbeeld als opslagruimte gebruikt, kan het een beter idee zijn om je zoldervloer in plaats van dak te laten isoleren. Hierdoor is de oppervlakte die omgeven is door isolatiemateriaal kleiner en kun je dus efficiënter verwarmen. Welk isolatiemateriaal je hiervoor gebruikt is afhankelijk van de bestemming die je de zolderkamer wil gaan geven. De meeste mensen willen dat de zoldervloer beloopbaar blijft en in dat geval is het verstandig om te kiezen voor een stevig isolatiemateriaal dat niet te dik is, anders neemt het te veel ruimte in beslag.