Je zult wel denken: Ik ben de dagelijkse bestuurder van een Volkswagen. Hoe moeilijk zal het nu zijn om een heftruck te besturen? Je ziet in de krant een advertentie waar specifiek gevraagd wordt naar een persoon voor het besturen van een heftruck. je vindt het spannend en een enorme uitdaging. Je besluit voor deze baan te opteren. Uiteraard heb je er niet bij stilgestaan dat de risico’s veel groter zijn, indien het eens mis gaat.

Het is daarom belangrijk om, indien je interesse hebt in het besturen van een hoogwerker of een heftruck, een training te volgen. Je moet dus een hoogwerker certificaat of een heftruckcertificaat halen. Het besturen van zo’n hoogwerker of heftruck kan een goed bijverdienste zijn in bijvoorbeeld de vakanties, maar is ook een goede vaste baan. Al heel jong kun je leren om zo’n voertuig te besturen. Vanaf je zestiende jaar mag dat van de arbodienst. Echter, zou je wel je certificaat op zak moeten hebben en is deskundig toezicht en begeleiding een vereiste.

Vier voordelen van een heftruck en hoogwerker certificaat

Zoals je het in de bovenstaande alinea’s gelezen hebt, is het eerste voordeel dat je reeds heel jong een waardig certificaat op zak kunt hebben waar je mee aan de slag kan. Het tweede voordeel is dat voor bedrijven, ongevallen tot een minimum worden beperkt. Het werk van heftruck/hoogwerker bestuurder is vaak seizoensgebonden. Rond bepaalde periodes van het jaar is de vraag naar bestuurders daarom enorm hoog. Dit brengt met zich mee dat heel veel onervaren en onbevoegde lui zich aandient, waar vooral veel jeugd tussen zit. Dit brengt gevaar met zich mee door vaak nonchalant gedrag. Ten derde komt ook de veiligheid zodoende in gedrang en zijn mogelijke onkosten altijd voor rekening van de ondernemer. Ten vierde worden je ongevallen gedekt. Uiteraard wil niemand betrokken raken bij een ongeval. Echter, geeft het een goed gevoel om er zeker van te zijn dat je verzekering eventuele ongevallen dekt als je in het bezit bent van een heftruckcertificaat.

Gratis stockfoto met apparaat, auto, bekwaamheid

Toegevoegde waarde van een hoogwerker opleiding

Met het volgen van een hoogwerker opleiding ben je sowieso in het bezit van een waardig hoogwerker certificaat. Hetzelfde geld voor een heftruckcertificaat. Met deze certificaten kun je bij vrijwel elke onderneming aan de slag. Je wordt naast de technische kennis op het gebied van onder andere het hanteren van voorzetapparatuur of heftruck onderhoud/hoogwerk onderhoud, bijgebracht om oplettend en alert te zijn. Er wordt daarnaast breedvoerig ingegaan op de veiligheidsaspecten waardoor je beter bewust bent van de gevaren die er zijn. Eenmaal je een van deze certificaten behaald hebt, zit je er zeker nog aan vast. Je zult gedurende een bepaalde tijd worden getoetst en gecontroleerd door ervaren heftruckbestuurders en hoogwerkbestuurders, alvorens je helemaal vrij wordt gelaten. Je zult dus eerst “ready to drive independantly” verklaard moeten worden. Een procesje dus. En als je dacht dat je er helemaal klaar mee was, dan kun je eens weer goed je zaken op een rijtje zetten. Je zult eens in de vijf jaar een bij- en nascholing moeten ondergaan. Dit is vereist, maar je houdt er jezelf ook scherp en je bent dan ook op de hoogte van mogelijke nieuwe ontwikkelingen en technieken