Wanneer je een woning koopt, zorg je ervoor dat deze helemaal naar wens is voordat je erin trekt. De kozijnen worden geschilderd, de vloer wordt vervangen en ook binnen krijgt alles een likje verf. Een nieuw behang op de kinderkamer kan wellicht geen kwaad en misschien dient de wc en badkamer ook te worden aangepast. Alles wordt helemaal zo ingericht dat je er zeker een aantal jaren niets meer aan hoeft te doen. Totdat die jaren voorbij zijn en je woning toe is aan verbetering. Wat moet je dan allemaal doen en hoe kun je het beste beginnen?

Waar moet je beginnen

Waar je het beste kunt beginnen ligt voor iedere woning anders. Misschien zijn de kozijnen van je woning wel echt aan een schilderbeurt toe en kan de gevel nog even wachten of omgekeerd. Bekijk daarom hoe het ervoor staat en waar je het beste als eerste mee aan de slag kunt gaan. Heb je geen idee? Schakel dan een vakman in. Hij kan je woning beoordelen en je uitstekend adviseren. Daarnaast zal hij je graag van dienst willen zijn bij het opknappen van de woning.

Huis, Familie, Architectuur, Buitenwijk, Dak, Venster

De kozijnen schilderen of vervangen

Hoe staan de kozijnen erbij? Kunnen deze er met een likje verf weer enkele jaren tegenaan of is vervangen beter? In dat laatste geval, kun je er ook voor kiezen om kunststof kozijnen te laten monteren. Deze hoef je niet te schilderen en vragen weinig onderhoud. Zo kan je woning er weer jaren tegenaan.

De gevel bekleden

Een gevel heeft veel te verduren. De weersinvloeden tekenen je gevel en wat bescherming van je gevel is dus van harte welkom. Door je gevel te bekleden, wordt je gevel beter beschermd tegen de weersinvloeden. daarnaast zorgt gevelbekleding voor een betere isolatie van de woning. Het houdt de warmte binnen in koude perioden, maar weert de zon en zijn warmte juist tijdens warme dagen. Gevelbekleding is in veel verschillende materialen verkrijgbaar. Kunststof gevelbekleding is het meest duurzaam, zorgt voor het minste onderhoud en gaat vaak jaren mee. Composiet gevelbekleding lijkt op kunststof, maar is gemaakt van houtspaanders en houtvezels. Hierdoor kan het gaan uitzetten en krimpen. Ook houten gevelbekleding zet uit en krimpt en kan daarnaast ook gaan rotten. Kunststof rot niet en gaat jaren mee, zonder dat je ernaar om hoeft te kijken.  

Het binnenwerk

Naast de buitenkant van je woning is het ook belangrijk dat je de binnenkant goed onderhoudt. Denk aan het schilderen van de muren, de deuren, de kozijnen en de plafonds. Daarnaast kan het erg verfrissend zijn om je vloer te vervangen of de badkamer of het toilet te verbouwen. Zeker wanneer deze echt aan vervanging toe zijn.