Een kantoortuin, ofwel een open kantoorruimte waarin vaak meerdere afdelingen door elkaar werken zonder scheidingswanden. De trend is de afgelopen jaren ontstaan vanwege het open karakter. Met name door corona is de kantoortuin populairder dan ooit, doordat een kantoortuin ideale mogelijkheden biedt om flex te werken. 

Werkgevers zijn bovendien -enigszins noodgedwongen- steeds meer gewend geraakt aan het deels op kantoor en deels thuis werken, waardoor de kantoortuin weer in steeds meer moderne kantoren terug te vinden is. Maar waar moet je nu rekening mee houden bij het inrichten van zo’n ruimte? Wij geven je in dit artikel enkele tips.

  1. Akoestiek

Waar veel mensen werken, zijn ook veel verschillende geluiden. Denk daarom vooral aan de akoestiek van de ruimte, zodat de ruimte niet gaat galmen waardoor de kantoortuin zijn sfeer verliest en één telefoongesprek direct de aandacht pakt van de complete werkvloer. 

Een manier om de akoestiek te verbeteren is bijvoorbeeld door de wand te bekleden met geluidsdempende panelen, dit is echter niet de mooiste manier om dit te bewerkstelligen. Wij raden aan om te kiezen voor geluiddempende ‘dividers’, deze kun je bijvoorbeeld tussen afdelingen plaatsen waardoor er niet alleen een openlijke scheiding te zien is tussen diverse afdelingen/plekken binnen de kantoorruimte, ook het geluid wordt uitstekend opgevangen. Je hebt dividers in alle soorten en maten, zelfs als plantenwand! 

Denk bij het inrichten natuurlijk ook na over de afstand tussen de bureaus, de vloer en eventuele lawaaibronnen(zoals keukens, toiletten). Deze zaken zijn van groot belang om geluidshinder te voorkomen.

  1. Zorg ook voor plekken waar iemand even alleen kan werken

Sommige werkzaamheden vergen opperste concentratie, iets waar niet iedereen even goed mee om kan gaan in een kantoortuin. Het is dan ook een aanrader om ook plekken te realiseren waar men zich even kan afzonderen om zo de moeilijkste klusjes te verrichten met complete focus.

Dit kan bijvoorbeeld door te kiezen voor verschillende ruimtes glazen afscheiding in de kantoorruimte. Door te kiezen voor een glazen ruimte verlies je niet het open karakter van de kantoortuin, bovendien werkt glas uitstekend om geluid te dempen waardoor iemand zich uitstekend even kan concentreren. Je kunt overigens ook kiezen voor bureaus die volledig omringd zijn door akoestische schermen.

  1. Beplanting

Planten brengen rust in een omgeving, schroom daarom niet om flink uit te pakken met de beplanting. Kies bijvoorbeeld voor grote planten die als ware eyecatcher direct de aandacht pakken in de ruimte. Een andere leuke leuke optie is om te kiezen voor plantenwanden binnen je bedrijf. Deze heb je zowel in uitvoeringen met echte planten, als met kunstplanten.

Kom je er echt niet uit? Overweeg dan eens een binnenhuisarchitect in te huren die je kan adviseren over de indeling en inrichting van de ruimte, zodat deze helemaal aan de bedrijfsidentiteit voldoet.