Een huis kopen is altijd spannend. Of dit nu je eerste woning is of dat je al een paar keer bent verhuisd. Heb je de optie om in een nieuwbouwwoning te wonen? Dan zitten hier flink wat voordelen aan vast. Zo kun je bijvoorbeeld zelf alles bepalen. Heb je bepaalde ideeën voor de badkamer of de keuken? Dan kun jij meedenken over de indeling van deze kamers. Bij bestaande bouw kan dit ook, maar dan komt er een hoop sloopwerk bij kijken wat veel tijd in beslag kan nemen en de nodige kosten met zich meebrengt. Kijk voor nieuwbouwprojecten in Antwerpen op HeylenVastgoed.be om te zien welke nieuwbouwwoningen er binnenkort vrijkomen. Wie weet wordt dit jouw nieuwe woning. 

Energiezuinig wonen in een nieuwbouwwoning

Een ander voordeel van wonen in nieuwbouw is dat deze woning energiezuiniger is dan bestaande bouw. Huizen en appartementen die nu worden gebouwd zijn goed geïsoleerd en op het gebied van warmte en geluid. Omdat we in de toekomst van gas af moeten, worden nieuwbouwwoningen hier alvast op voorbereid. Koop je nieuwbouw, dan koop je dus een woning zonder gas. Hierdoor is nieuwbouw ook beter voor je portemonnee, je gezondheid en het milieu. Ook ben je met een nieuwbouwwoning goedkoper uit als het aankomt op overdrachtsbelasting en eventuele kosten voor een bouwkundige keuring of een taxatie. 

De nadelen van nieuwbouw

Natuurlijk zitten er ook een aantal nadelen aan nieuwbouw. Zo liggen de prijzen vaak iets hoger dan bestaande bouw. Daarnaast wordt de woning kaal opgeleverd. Je dient dus zelf nog een keuken en een badkamer aan te schaffen en te laten monteren. Ook hier zijn weer de nodige kosten aan verbonden. Daarnaast is er ook veel vraag naar nieuwbouw waardoor er wordt gewerkt met een loting. Het is dus maar de vraag of je in aanmerking komt voor een nieuwbouwwoning. Dit kan een lang traject zijn met wachtlijsten of het kan zijn dat jouw favoriete huisnummer aan iemand anders wordt gegeven. Heb je wel een nieuwbouwwoning gekregen? Dan kan het zijn dat je een tijd met dubbele lasten zit wanneer je nog een woning huurt of nog een hypotheek hebt. De oplevering kan vaak een aantal jaar duren van nieuwbouw.