Er zijn veel verschillende soorten sierbestrating. Dit maakt het lastig om te kiezen met welk materiaal je de tuin het beste kunt bestraten. Zo zijn er onder andere betontegels, keramische tegels, natuursteen tegels en nog vele andere soorten terrastegels, tuintegels en siertegels. Om het nog wat lastiger te maken zijn er ook verschillende manieren waarop deze stenen van elkaar worden geplaatst. Om je een beetje op weg te helpen met de bestrating van jouw tuin hebben we de verschillende soorten tegels en legmethodes op een rijtje gezet.
Soorten tegels
Er zijn veel soorten stenen om de tuin mee te bestraten. Hieronder worden een aantal soorten bestrating in het kort beschreven.
Natuursteen tegels
Tegels van natuursteen zijn er in verschillende materiaalsoorten. Zo kun je kiezen uit Basalt, Graniet, Kwartsiet, Kalksteen en Chinees Hardsteen. De soort natuursteen bepaalt de kleurvastheid en gevoeligheid voor krassen en breuken. Ieder type tegel heeft haar eigen kleur, uitstraling en eigenschappen. Dit maakt natuursteen tegels uniek.
Keramische tegels
Keramische tegels zijn zeer eenvoudig te onderhouden. Naast de onderhoudsvriendelijkheid is dit type tegel ook gemakkelijk te plaatsen. Dit komt door de plaat die onder de tegels gevestigd is. Naast de gebruiksvriendelijkheid geven stenen van keramiek de tuin en het terras een luxe uitstraling.
Betontegels
Tegels van beton staan bekend om de duurzaamheid van de tegel. Om deze reden worden betontegels vaak geplaatst op trottoirs en schoolpleinen. Het vlotte design van de tegels heeft als voordeel dat regenwater snel afgevoerd kan worden. Verder zijn tegels van beton eenvoudig te plaatsen.
Legverbanden
Naast de soorten bestrating is het mogelijk om de stenen op verschillende manieren van elkaar te plaatsen. De methode waarop stenen en tegels ten opzichte van elkaar worden gelegd noemen we ook wel het legverband.
Blokverband
Wanneer er een aantal vierkanten worden gecreëerd van 2 of meer tegels ontstaat er een blokverband. Het is mogelijk om de stenen horizontaal, verticaal, diagonaal of verspringend te leggen.
Elleboogverband
Bij het leggen in elleboogverband staan de klinkers van de bestrating recht op de opsluitrand en rijrichting. Dit maakt het plaatsen van de tegels in elleboogverband heel eenvoudig.
Halfsteensverband
Er verspringt steeds een halve steen bij het plaatsen in halfsteensverband. Deze manier van tegels leggen heeft een wat drukkere uitstraling, maar het plaatsen is ook zeer eenvoudig.
Visgraatverband
Met tegels in visgraatverband is het oppervlak erg stabiel en zeer geschikt voor intensief gebruik. Deze manier van bestrating wordt vaak toegepast bij straatstenen. De stenen worden in een hoek van 45 graden ten opzichte van elkaar geplaatst.
Keperverband
Deze manier van leggen is vergelijkbaar met het visgraatverband. Bij het plaatsen van stenen in keperband gaat het alleen om stenen die 90 graden worden gedraaid. Keperband komt vaak voor in drukke straten, vanwege de hoge belastbaarheid.
Molenwiekverband
Bij het molenwiekverband worden er vier langwerpige stenen om één vierkante steen geplaatst. De middelste steen heeft hierbij vaak een andere kleur dan de vier langwerpige stenen eromheen. Op deze wijze lijkt het net of je kijkt naar een molen met wieken.
Ruim assortiment
Ben je na het lezen geïnteresseerd in een van de soorten bestrating of wil je er graag meer informatie over? Er zijn verschillende ondernemingen die gespecialiseerd zijn in online bestrating. Wij hopen je in ieder geval een beetje op weg geholpen te hebben met de keuze voor jouw eigen tuin.