Veel bedrijven maken gebruik van een heftruck. Omdat het een apparaat vervelende ongelukken kan veroorzaken wanneer deze niet op de juiste manier bediend wordt heb ik een aantal tips samengesteld. Deze zullen je helpen de veiligheid te waarborgen.

Zorg dat je een certificaat hebt

Het bedienen van een heftruck mag alleen gedaan worden door personen die een heftruckcertificaat in bezit hebben. Zonder deze certificaat is het verboden om een heftruck te rijden. Diverse bedrijven bieden een cursus aan om dit bewijs te halen.

Draag de juiste kleding

Bestuurders van een heftruck moeten de correcte kleding dragen. Dit is een veiligheidshelm, schoenen met stalen neuzen en veiligheidshesjes. De kleding mag niet te wijd zitten, om te voorkomen dat kleding vast komt te zitten in de heftruck of andere machines. Bestuur de machine niet als je vet op je handen hebt. Je kan uitschieten en onverwachte bewegingen maken met de heftruck.

Controleer je heftruck voor gebruik

Een heftruck moet routinematig gecontroleerd worden. Onderdelen die je moet controleren zijn de remmen, het stuur, de knoppen, de banden en de veiligheidssignalen. Zodra een van deze onderdelen niet goed zijn mag er niet gereden worden in deze heftruck en moet die ter reparatie aangeboden worden.

Zorg dat de lading veilig is

Voordat je een lading op je heftruck schuift is het belangrijk om te kijken of deze stabiel is. Kijk of er geen voorwerpen uitsteken en dat de lading goed verdeeld is over de tanden van de heftruck. Ga absoluut niet rijden als dit niet het geval is om ongelukkig te voorkomen.

Veiligheid op de werkvloer staat voorop. Als je het gevoel hebt dat een bepaald stuk vloer niet veilig is om te betreden of een bepaalde lading beter niet vervoerd kan worden met een heftruck, doe het dan vooral niet.