Sinds de jaren veertig van de vorige eeuw speelt de pallet een belangrijke rol in de moderne logistiek. Pallets hebben in combinatie met de vorkheftruck de grootste invloed gehad op de manier waarop materialen worden behandeld, opgeslagen en verzonden.

 

De opkomst van de houten pallet

In het begin van de jaren twintig werden de eerste pallets geïntroduceerd. Voordien werden meestal houten kratten, kratten, vaten en vaten gebruikt om goederen te verzamelen, op te slaan, te beschermen en te verplaatsen. Voorafgaand aan de huidige houten paletten verschenen in Amerikaanse fabrieken, samen met de eerste laagheffende trucks, skids, die voornamelijk bestonden uit aan een bovendek bevestigde stringers.

 

Het uiterlijk van de vorkheftruck

In 1887 verscheen een laagheffende handtruck; in 1909 ontstond een slankere, stalen laagheffende heftruck. In 1915 kwamen de eerste hoogheffende vorkheftrucks tevoorschijn. De ontwikkeling en verfijning van vorkheftrucks hielp om de hoeveelheid en de verscheidenheid aan te hanteren materialen te vergroten. In 1926 maakte het basisidee van de moderne vorkheftruck verticaal stapelen mogelijk en verbeterde de efficiëntie van magazijn- en opslagfaciliteiten aanzienlijk.

 

De moderne houtpallet

Pallets evolueerden ook met de tijd en het gebruik. Om het gebruik van de vorkheftrucks te vergemakkelijken zijn er afstandsstukken tussen de ladingen aangebracht, waarna er planken bovenop de stringers zijn geplaatst om skids te maken. Na verloop van tijd werden ook planken aan de onderkant van de skids vastgezet om een pallet te creëren. Pas in 1925, toen de platen aan de onderkant van deze “pallets” werden bevestigd, werd de moderne houtpallet geboren. De toevoeging van dit bodemdek resulteerde in een verbeterde gewichtsverdeling en een afname van de productbeschadiging, problemen die vaak werden ondervonden met de single level skid. Oorspronkelijk smal genoeg om het door standaard deuropeningen te maken, toen magazijnen werden herbouwd, besloten bedrijven hun gebouwen zo te ontwerpen dat ze plaats boden aan een grotere pallet, waardoor de arbeidskosten werden verlaagd.

 

Waarom pallets?

Door de introductie van containers op scheepsproducten nam het gebruik van pallets toe als gevolg van de ideale omstandigheden die de beweging van pallets maximaliseren: schone, gladde, brede en vlakke vloeren. Pallets kunnen ladingen tot 1000 kg dragen en maken het gemakkelijk om zware stapels te verplaatsen met vorkheftrucks van verschillende afmetingen en zelfs met de hand gepompt pallet krikken. Bedrijven die lading laden en lossen op houten pallets zijn efficiënter en verlagen hun kosten voor deze taken.