Een bouwkundige keuring omvat een rapport waarin is beoordeeld hoe de bouwkundige staat van een woning is. Dit rapport is opgesteld door een onafhankelijk bureau. In het rapport worden eventuele gebreken aan de bouwkundige staat van het gebouw genoemd. Ook wordt direct duidelijk wat de kosten zijn om de gebreken te verhelpen. Je kunt direct een bouwkundige keuring aanvragen, maar wanneer laat je dit precies doen? En wat wordt er dan precies gekeurd? Wij leggen het je uit!

Bouwkundige keuring door een expert

Een bouwkundige keuring dien je eigenlijk altijd uit te laten voeren door een erkend, onafhankelijk bureau. Deze keurder weet namelijk op welke bouwkundige elementen hij of zij moet letten, welke staat voor elk van deze elementen gewenst is en hoe het adviesrapport er uit moet komen te zien. 

Na het uitvoeren van de keuring, weet je dus precies hoe de bouwkundige staat van je woning er aan toe is. Zo kun je gericht onderhoud uitvoeren of als (ver)kopende partij duidelijkheid krijgen over eventuele gebreken. 

Wat wordt er gecontroleerd bij een bouwkundige keuring?

Niet elke keuring is hetzelfde, dus wordt niet altijd precies hetzelfde gekeurd. Over het algemeen valt wel te stellen dat alles binnen het huis vanaf het dak tot alle kruipruimtes gecontroleerd zal worden. Dit gebeurt allemaal aan de hand van een visuele inspectie. Voor technische installaties in het huis geldt dat hiervoor wordt gekeken naar de levensduur. Ruimtes als de kruipruimte worden wel gecontroleerd, maar alleen wanneer deze goed te betreden zijn en deze goed begaanbaar zijn.

Wanneer voer je een bouwkundige keuring uit?

Je kunt een bouwkundige keuring uit laten voeren aan je huis wanneer je onderhoud wilt gaan plegen aan je huis. Een ander veel voorkomende gelegenheid om een keuring aan te vragen, is wanneer het huis van eigenaar wisselt. De keuring wordt dan bijvoorbeeld opgenomen in de overeenkomst, zodat deze bij eventuele gebreken altijd ontbonden kan worden. Zo heeft de koper een stukje extra zekerheid. Natuurlijk kan een keuring ook al preventief aangevraagd worden. 
Een bouwkundige keuring kun je eenvoudig online aanvragen, bijvoorbeeld bij Huiskeur.nl. Dit bedrijf is gespecialiseerd in allerlei soorten keuringen van je huis: van NEN 2580 metingen tot een bouwkundige keuring. Je werkt samen met een expert, dus weet je zeker dat alles perfect nagelopen en gedocumenteerd wordt.