Het isoleren van de bodem van je woning zorgt ervoor dat kou en vocht uit de bodem zoveel mogelijk buiten blijft. Maar wat levert het nu daadwerkelijk op? Wij geven je graag inzicht in de kosten en baten van bodemisolatie in uw woning.

Wat is bodemisolatie?

Bodemisolatie wordt vaak verward met vloerisolatie. Niets is echter minder waar. Bij vloerisolatie wordt namelijk de onderkant van de vloer (bijvoorbeeld bij laminaat) geïsoleerd. Bij bodemisolatie wordt echter de grond in de kruipruimte geïsoleerd. In de meeste gevallen gebeurt dit met EPS-parels. Deze parels houden kou en vocht uit de bodem van de grond buiten. Hierdoor blijft het klimaat in de kruipruimte beter, waardoor de gehele woning hierdoor minder vochtig en koud wordt. Bovendien zorgt het voor een hoger wooncomfort, doordat uw vloer warmer aanvoelt.

Wat kost bodemisolatie?

Het hangt van het type woning af wat de kosten zijn om de bodem van uw kruipruimte te isoleren. Over het algemene gaat het om bedragen van 20 tot 25 euro per vierkante meter. Een kort overzicht met verwachte kosten per soort woning:

  • Een rijtjeshuis van 40 vierkante meter kost 800 tot 1.000 euro
  • Een hoekwoning van 50 vierkante meter kost 1.000 tot 1.250 euro
  • Een twee-onder-een-kap van 60 vierkante meter kost 1.200 tot 1.500 euro
  • Een ruime vrijstaande woning van 75 vierkante meter kost 1.500 tot 1.875 euro

Wat levert het uiteindelijk op?

De bodemisolatie zorgt ervoor dat je minder hoeft te stoken. Hierdoor bespaar je jaarlijks op de energierekening. Volgens Milieu Centraal bespaar je met bodemisolatie gemiddeld 250 kubieke meter gas per jaar. Dit komt neer op een besparing van 160 euro per jaar bij een gemiddelde eengezinswoning. Bovendien profiteert u uiteraard van minder vocht in de kruipruimte, waardoor vochtschade in uw woning vrijwel niet meer voorkomt.