Stel je voor, je sleutel breekt af wanneer je deze na een avondje stappen met vrienden in het slot steekt. Wat moet je in zo’n situatie doen? Een buitensluiting is niet alleen het gevolg van het afbreken van een sleutel in het slot. Ook raak je buitengesloten in Amstelveen, Uithoorn of bijvoorbeeld Amsterdam, als het slot bevroren raakt. Evenals dat een buitensluiting op de loer ligt bij een slecht onderhoud aan het slot. Het slot zal als gevolg hiervan steeds minder goed draaien. Uiteindelijk breekt de sleutel af doordat je te veel kracht zet, of zal de cilinder helemaal niet meer te bewegen zijn. In dit artikel lees je meer over hetgeen je bij een buitensluiting het beste kunt doen.

Schakel met spoed een slotenmaker in

Veel slotenmakers in Nederland bieden een spoeddienst aan. Deze spoeddienst staat 24 uur per dag en 7 dagen per week voor je klaar om ondersteuning te bieden bij problemen met sloten. Informeer bij het benaderen van een slotenmaker direct naar de kosten die deze rekent voor het openen van het slot. Het voorkomt dat de rekening nadien veel hoger uit blijkt te vallen. Een slotenmaker beschikt over de kennis en hulpmiddelen om het slot te kunnen openen zonder hierbij schade aan de cilinder van het slot te veroorzaken. Bij schade aan de cilinder moet deze vrijwel altijd vervangen worden. Het repareren ervan is doorgaans niet mogelijk.

Haal de sleutel op bij de buren

Het is heel gebruikelijk om een reservesleutel bij de buren te leggen. Wanneer je jezelf hebt buitengesloten kan het gebruik van de reservesleutel uitkomst bieden. Zeker wanneer het al in de avond is. Een spoed slotenmaker kost op dat moment meer, dan wanneer je tot een volgende werkdag wacht met het inschakelen hiervan. Het gebruik van een reservesleutel is helaas niet altijd mogelijk. Denk aan een situatie waarbij de sleutel afgebroken is in het slot.

Zelf een afgebroken sleutel verwijderen

Je zou bij een afgebroken sleutel eerst zelf kunnen proberen, het afgebroken stuk uit het slot te verwijderen. Let er hierbij wel op, dat het verwijderen van een stukje sleutel niet eenvoudig is. Voorkomen moet worden dat de cilinder beschadigd raakt. Steek om deze reden nooit een schroevendraaier of bijvoorbeeld pincet in het slot. Een pincet kun je wel op het deel van de sleutel zetten wat uitsteekt. Hetzelfde geldt voor een nijptang, waarmee je mogelijk meer grip hebt.

Slot vervangen bij een verloren sleutel

Ben je de sleutel van het slot onderweg verloren? In dat geval is het inschakelen van de slotenmaker niet alleen verstandig om de deur te laten openen. Ook kan een slotenmaker het slot op de deur direct voor je vervangen. Het feit dat er sleutels rondzwerven geeft mensen vaak een vervelend gevoel. Je weet immers niet of je gevolgd bent na het verlies van de sleutel. Door het slot te vervangen weet je zeker, dat jij de enige bent met een sleutel van de woning. Wel zo’n fijne gedachte!