Het beveiligen van een woning bestaat uit een aantal stappen. Onderscheid wordt gemaakt tussen een verbetering van het hang- en sluitwerk op deuren en ramen, het installeren van een alarmsysteem in huis en het monteren van beveiligingscamera’s aan de gevel of bij de voordeur. Vaak komt de hulp van een slotenmaker in Dordrecht, Rotterdam of bijvoorbeeld Den Haag van pas bij het verbeteren van het hang- en sluitwerk. Hoewel er op internet veel informatie te vinden is over de wijze waarop je dit zelf kunt doen, is het risico op een verkeerd gemonteerd slot groot. Denk bijvoorbeeld aan een te grote uitsparing in de deur, waardoor het slot niet goed vastzit. Ook kan de cilinder beschadigd raken bij het monteren van het slot. Gevolg hiervan is dat het slot opnieuw vervangen moet worden. Het leidt tot onnodig hoge kosten. In dit artikel lees je meer over het beveiligen van een woning.

Nieuw hang- en sluitwerk op deuren en ramen

Belangrijk is het controleren van het bestaande hang- en sluitwerk op de ramen en deuren in huis. Vaak wordt hierbij slechts naar de sloten op de voor- en achterdeur gekeken. Het slot op een raam in de buurt van de regenpijp of bijvoorbeeld een stukje plat dak is echter minstens zo belangrijk. Sloten zijn er in verschillende soorten. Dit maakt het niet altijd even gemakkelijk om het beste slot te selecteren. Een slotenmaker kan advies geven. Bovenal is het aan te raden om voor sloten met een anti-kerntrekcilinder te kiezen. Kerntrekken behoort al langere tijd tot de populairste en meest gebruikte inbraakmethodes. Ook is het verstandig om voor een slot te kiezen met een goede SKG-beoordeling. Deze beoordeling loopt uiteen van nul tot en met drie sterren.

Alarmsysteem in huis laten installeren

Zitten er stevige sloten op de ramen en deuren in huis? Breid de inbraakpreventie in dat geval uit met een alarmsysteem. Mochten inbrekers de sloten weten te forceren, dan zal het alarmsysteem hen afschrikken. Het verkleint de kans dat inbrekers waardevolle of dierbare goederen meenemen bij een inbraak. Een alarmsysteem kun je zelf ontwerpen. Ook hierover kan een slotenmaker je adviseren. Combineer bijvoorbeeld onopvallende magneetcontacten met een opvallende bewegingssensor. Je kunt een alarmsysteem aan laten sluiten op een particuliere meldkamer. Ook kun je de status van het systeem tegenwoordig vaak op afstand uitlezen op je mobiele telefoon.

Beveiligingscamera’s rond een woning ophangen

Een derde optie om de beveiliging thuis te verbeteren is het gebruik van een beveiligingscamera. Hang de camera’s aan de gevel rond je woning om inbrekers niet alleen vast te leggen, maar ze ook af te schrikken. Naast een camera die beelden ook daadwerkelijk opneemt, kun je kiezen voor een dummy camera. Een dummy camera is een veel goedkopere oplossing. Logischerwijs is het nadeel van deze modellen dat je later niet terug kunt zien wat er exact gebeurd is en wie hierbij betrokken waren. Tegenwoordig zijn ook de compacte deurcamera’s populair. Je krijgt op je telefoon direct een melding wanneer iemand aanbelt, of wanneer er beweging gedetecteerd wordt rond de voordeur.