Voordat je begint met een grote verbouwing of renovatie wil je natuurlijk weten wat het gaat kosten, zodat je weet of je budget toereikend is. De ruimte die je wilt verbouwen is van groot belang: je badkamer verbouwen kost minder dan de gehele begane grond, maar toch al snel 2.000 tot 15.000 euro. Hieronder geven we je uitleg hoe je een kostenindicatie berekent.

De ruimte die je wilt verbouwen

Nadat je hebt bepaald welke ruimte in je woning je wilt verbouwen, moet je beslissen wat je precies wilt laten verbouwen. Wil je je bovenverdieping verbouwen, maar heb je een beperkt budget? Kies dan bijvoorbeeld alleen voor renovatie van de trap, het dak of isolatie of spaar juist door om een dakkapel te laten plaatsen.

Materialen inkopen

De benodigde materialen inkopen bij de bouwmarkt is een kostenplaatje wat vaak zwaar op de begroting drukt. Je blijkt bijvoorbeeld toch meer hout nodig te hebben dan vooraf gedacht. Houd rekening met zaagverlies en breuk bij de inkoop van je bouwmaterialen.

Welke vakmensen heb je nodig?

Als je zelf handig bent en goed timmer- en schilderwerk werk kunt afleveren, maar toch de hulp van andere vakmensen nodig hebt, neem dan de kosten hiervan mee in je berekening. Vergeet niet dat ZZP’ers niet alleen een uurtarief rekenen, maar vaak ook een prijs per vierkante meter.

Uitbesteden bij een bouwbedrijf

Logischerwijs zijn de kosten van de verbouwing hoger als je de opdracht uitbesteedt, maar dan ben je wel direct verlost van alle zorgen. Bouwbedrijven berekenen de kosten doorgaans op basis van een vaste prijs, een richtprijs of een uurprijs. Hieronder hebben een overzicht van de gemiddelde kosten per ruimte opgesteld:

Ruimtes Gemiddelde kosten in €
Badkamer 2.000 – 15.000
keuken 5.000 – 15.000
Bovenverdieping 5.000 – 15.000
Begane grond 10.000 – 20.000
Aanbouw 15.000 – 30.000

Vraag meerdere offertes aan om inzicht te krijgen in de kosten van het bouwbedrijf. Doorgaans is het verstandiger om niet direct voor de goedkoopste te kiezen: goedkoop is vaak duurkoop. Kies voor een bouwbedrijf dat zowel betrouwbaar en goed overkomt als een redelijke prijs berekent. Lees referenties en let ook op de garantievoorwaarden! Bouwbedrijf Anton Vermeulen werkt bijvoorbeeld op basis van een zorgvuldig uitgewerkt plan, een duidelijke offerte met kostenindicatie vooraf en tussentijdse bespreking van de voortgang om tot een gewenst eindresultaat te komen.