Buiskoppelingen zijn, zoals de naam eigenlijk al zegt, bepaalde onderdelen die gemaakt zijn om buizen via verschillende hoeken met elkaar te verbinden. Het kan hierbij gaan om steigerbuizen en buiskoppelingen van aluminium, gietijzer of andere soorten materiaal. Het zijn dus in essentie verbindingsstukken waarbij je twee, drie, vier, vijf of zelfs zes buizen op een bepaalde manier met elkaar verbindt. In deze blog leggen we kort uit welke toepassingen er bestaan voor buiskoppelingen.

Hoeken

De buiskoppeling is een enkelvoudige en eenvoudige koppeling tussen twee buizen. Deze buiskoppeling zorg ervoor dat de buizen op verschillende hoeken kunnen worden gezet, zoals 90 graden, 180 graden, of een niet standaard hoek door middel van een verstelbaar hoekstuk. Tevens kan het dienen om de twee buizen tot één langere buis te vormen.

Steigers in de bouw

Buiskoppelingen worden vaak gebruikt in de bouw bij het opbouwen van steigers. Deze worden dan om het gebouw heen in elkaar gezet zodat de bouwvakkers goed en veilig aan het pand kunnen werken. De steigers worden ook gebruikt door andere professionals die op grotere hoogtes werken bij voorbeeld door glazenwassers.

Steigers bij evenementen

Steigers worden niet alleen gebruikt om mensen op een veilige manier op een hogere plek te krijgen. Tijdens evenementen en concerten worden steigers ook veelvuldig gebruikt. De steigers worden dan opgebouwd om bijvoorbeeld lampen en luidsprekers aan te hangen. Omdat deze vaak op een bepaalde manier het licht of geluid moeten verspreiden, worden ze vaak in een bepaalde hoek opgehangen. Er wordt dan soms gebruik gemaakt van verstelbare buiskoppelingen zodat de juiste hoek gemaakt kan worden.

Beurzen

Ook binnen de reclame- en marketingbranche worden buiskoppelingen gebruikt. Veelal op beurzen of exposities waar een beursstand of promotiemateriaal goed zichtbaar moet zijn. Beursstands worden hier dan gemaakt van aluminium steigerbuizen en buiskoppelingen die makkelijk op te bouwen en af te breken zijn.